Lentokonehalli 1931. Kuva Perinneyhdistys

Lentokonehalli

Suojeluskuntien Yliesikunta sai Henkivakuutusyhtiö Salamalta lahjoituksen, jolla hankittiin järjestön käyttöön Junkers Junior A50 -lentokone. Kone päätettiin sijoittaa Päällystökoululle, jonne piti rakentaa koneen suojaksi lentokonehalli. Halli rakennettiin Koivulahteen, hiukan Grönroosin huvilasta pohjoiseen. Rakennustyöt aloitettiin keväällä ja rakennus oli valmis, kun kone rekisteröitiin käyttöön 29.5.1931. 

Rakennus oli tyypillinen vesitasokoneen halli. Halli oli rakennettu kokonaan veden päälle betonipylväiden varaan. Koko etuseinä saatiin avoimeksi siirtämällä neliosainen liukuovi sivuun. Kun kone otettiin sisään halliin, se ohjattiin pyörillä varustetun rullakelkan päälle. Kelkka ja kone vedettiin vinon laiturin päällä kiskoja pitkin sisälle halliin. 

Tasavallan presidentti P.E. Svinhufvud tutustuu “Junnuun” 23.7.1931. Kuvassa näkyy koneen siirtoon tarkoitettu kelkka ja kiskot. Kuva Perinneyhdistys

Kun kone siirrettiin 1938 Erilliselle Lentolaivueelle Santahaminaan, kävi lentokonehallikin tarpeettomaksi. Halli toimi lähinnä romuvarastona, kunne se joskus 1950-luvulla purettiin. Rakennuksesta on enää jäljellä betonitolpat Koivulahden rannassa. 

Vain muutama betonipilari muistuttaa lentokonehallista kesällä 2017. Kuva Puolustusvoimat, Karo Holmberg