Search
Close this search box.

Sotamuistohuone 2012. Kuva Jouko Mattila

Vanhat Perinnetilat

Sotamuistohuone

Jatkosodan veteraani, maanviljelysneuvos Heikki Talvela oli kerännyt vuosikymmenten ajan viime sotiimme liittyvää esineistöä, kuvia ja lehtileikkeitä. Pääosa niistä oli esillä hänen kotimuseossaan Malmarin tilalla Tuusulan Nummenkylässä.

Kokoelmien karttuessa ja suosion kasvaessa Heikki toivoi saavansa esineistönsä paremmin esille ja yleisön tavoitettavaksi, jolloin hän ja Taistelukoulun Perinneyhdistys sopivat kokoelman siirtämisestä Taistelukoulun Perinnetiloihin. Tiloiksi löytyi kerhorakennuksen kellaritila, josta oli muodostunut kaiken tarpeettoman materiaalin hautausmaa. Paikan kunnostus näyttelytiloiksi soveliaaksi vaati työtä, hikeä ja rahaa. Koska tila oli liian matala, jouduttiin lattiasta kaivamaan maata pois. Samoin tarpeettomat seinät poistettiin ja punatiilestä tehty kaariholvinen katto hiekkapuhallettiin. Rahoitus saatiin hankittua lahjoituksin, erityisesti Thorén – Talvela Säätiön tuella. Jäsenistön aktiivien talkoilla ja ammattimiesten ponnistuksin tilat saatiin kelvolliseksi ja juhlalliset avajaiset voitiin pitää 2.6.2000.

Sotamuistohuoneen koko oli 73 m2. Näyttely koostui pääosin talvi- ja jatkosodan materiaalista, vaikka vanhimmat esineet olivat 1700-luvulta. Mukana oli myös Heikki Talvelan henkilökohtaista sekä perheen historiaan liittyvää esineistöä, Näyttelyssä oli esillä noin 300 nimikettä ja liki sama määrä vielä vitriinikaapeissa. Jokaisesta esineestä oli Heikki Talvelan omakätisesti laatima kortti, josta selvisi mistä oli kyse ja mikä oli esineen taustahistoria.

Heikin setä oli jalkaväenkenraali Paavo Talvela, jonka pukuja ja muistoesineitä oli Sotamuistohuoneeseen saatu runsaasti esille. Esineistö kertoi hänen monipuolisesta historiastaan jääkäreissä, vapaussodassa, heimosodissa sekä talvi- ja jatkosodassa. Esimerkkinä hänen johtamastaan sotatoimesta oli 5. D:n ja Osasto Laguksen läpimurrosta Tuuloksessa 4.9.1941.

Kansamme raskaista vaiheista muistutti itsenäisyyspäivänä 1941 Karhumäessä kaatuneen Pekka-veljen tykistöluutnantin univormu sekä kaatumiseen liittyvät muistoesineet. Lisäksi vitriinissä oli esillä Taipaleen Metsäpirtissä 31.8.1941 kaatuneen sotilaspastori Erkki Pitkäsen raamattu, jonka luodit olivat lävistäneet. Jos vieraat saivat Heikki Talvelan oppaaksi käynnilleen, saivat he halutessaan sotiemme ratkaisutaisteluihin erinomaisen opastuksen, jota lukuisat kartat ja esillä olleet kuvat elävöittivät.

Heikki Talvela kertoo muistojaan Rauha Hämäläiselle 2009. Kuva Jouko Mattila

Kysymyksiä tai palautetta aineistosta?