Saunaranta 2017. Kuva Puolustusvoimat Karo Holmberg

Perinteiden esilläolo Koivikon alueella

1. Perinnetilat

Puolustusvoimien Kurssikeskuksen päärakennuksessa on kaksi Taistelukoulun Perinneyhdistyksen järjestämää ja ylläpitämää perinnetilaa. Uuden puolen kellarikerroksessa on Perinneaula ja sotilaskodin vieressä Perinnekabinetti.

Perinneaulassa esitellään alueen kehittyminen Koivikon huvilasta Suojeluskuntain Päällystökoulun kautta Taistelukouluksi. Kustakin vaiheesta on esittelytaulu, pienoismalli ja esineistöä.

Perinneaula. Kuva Perinneyhdistys

Perinnekabinetti on kaksiosainen niin, että toisessa päässä vaalitaan Suojeluskuntain Päällystökoulun ja toisessa Taistelukoulun historiaa. Kabinetissa on esittelytauluja ja esineistöä.

Perinnetiloissa noudatetaan puolustusvoimien antamia ohjeita

Perinnekabinetin seinällä on Taistelukoulun sijoituspaikkakuntien vaakunat ja valokuvia. Kuva Perinneyhdistys

2. Perinnepolut

Taistelukoulun Perinneyhdistys järjestää tilauksesta historiapainotteisia opastuksia puolustusvoimien Kurssikeskuksen alueella. Tätä varten alueelle on suunniteltu kaksi perinnepolkua, joista lyhyemmän opastus kestää puoli tuntia ja pidemmän tunnin. Opastuksissa painottuvat alueen rakennushistoria ja kehittyminen nykypäivään asti.

Lyhyt perinnepolku alkaa upseerikerhorakennuksen tornin juurelta. Polulla esitellään upseerikerho, päärakennus, entinen esikuntarakennus, Kuninkaan kuusi, liikuntasali, kaksi neuvottelu- ja toimistorakennusta sekä aurinkokello ja sauna.

Myös pidempi perinnepolku alkaa upseerikerholta. Sen ja päärakennuksen esittelyn jälkeen tutustutaan jääkellariin, pyöreään torniin, muuntajaan, urheilukenttään ja museotykkeihin, minkä jälkeen liitytään loppumatkaksi lyhyeen polkuun entisen esikuntarakennuksen kohdalla.

Opastusten aikana noudatetaan puolustusvoimien antamia ohjeita.

Vihmala ja sen edessä oleva puisto, jossa Päällystökoulun peruja oleva aurinkokello. Kuva Puolustusvoimat Karo Holmberg

Taistelukoulun Perinnetilat avattiin 1987 tehtävänään vaalia Taistelukoulun ja jalkaväen upseerikoulutuksen sekä Koivikon tilaan liittyviä Suojeluskuntain Päällystökoulun

perinteitä. Perinnetilojen yhteyteen avattiin vuonna 2000 Sotamuistohuone, jossa oli esillä sotaveteraani, maanviljelysneuvos Heikki Talvelan kokoama näyttely.

Taistelukoulun Perinnetiloista jouduttiin luopumaan vuonna 2017. Perinnetilojen materiaalista pääosa jouduttiin varastoimaan ja osa luovuttamaan Ilmatorjuntamuseolle. Osa materiaalista on saatu esille Kurssikeskuksen päärakennuksen tiloihin.

Perinnetilojen Taistelukoulun huone vuonna 2012. Kuva Jouko Mattila

Kysymyksiä tai palautetta aineistosta?